Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
Η γονιμότητα της γυναίκας βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδα στα 20-25 έτη, έπειτα μειώνεται με σχετικά αργό ρυθμό μέχρι την ηλικία των 35 και, στη συνέχεια, μειώνεται με πιο γρήγορο ρυθμό μέχρι τα 40. Από τα 40 χρόνια και μετά, η γονιμότητα μειώνεται δραματικά και στην ηλικία των 45 ετών έχει σχεδόν εκμηδενιστεί.
Στο παραπάνω διάγραμμα φαίνεται η πιθανότητα σύλληψης ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ σε φυσιολογικά ζευγάρια (χωρίς δηλαδή κάποιο πρόβλημα) ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας.
Είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, η ‘ηλικία των ωοθηκών’ είναι διαφορετική από την ηλικία της γυναίκας με αποτέλεσμα οι ωοθήκες κάποιων γυναικών να είναι λιγότερο γόνιμες από όσο θα περίμενε κανείς με βάση την χρονολογική ηλικία της γυναίκας. Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σχετική κληρονομικότητα (π.χ. η κόρη μιας γυναίκας που είχε εμμηνόπαυση νωρίτερα από το φυσιολογικό μπορεί να έχει και η ίδια νωρίτερα εμμηνόπαυση). Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με πρόωρη γήρανση των ωοθηκών είναι χρωμοσωμικές ανωμαλίες, μεταβολικές παθήσεις, χειρουργικές επεμβάσεις ή ακτινοθεραπεία στις ωοθήκες καθώς και το κάπνισμα.
Προκειμένου να αξιολογηθεί η ‘ηλικία των ωοθηκών’ συνιστάται η μέτρηση μιας ειδικής ορμόνης, η οποία ελέγχει το απόθεμα των ωοθηκών σε ωάρια.