ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ/ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Υστεροσκόπηση
Η υστεροσκόπηση είναι μια σημαντική διαγνωστική και επεμβατική μέθοδος για τη διερεύνηση και τη θεραπεία διαφόρων παθολογικών καταστάσεων της ενδομήτριας κοιλότηταςΜε την υστεροσκόπηση εισάγεται μία κάμερα στην ενδομήτρια κοιλότητα μέσω του τραχήλου της μήτρας. Με τη χρήση κατάλληλης φωτεινής πηγής έχουμε τη δυνατότητα παρακολούθησης του εσωτερικού της ενδομήτριας κοιλότητας σε εξωτερική οθόνη.

Με τη μέθοδο αυτή, μπορούμε να διαγνώσουμε πολλές παθολογικές καταστάσεις, όπως ενδομήτριους πολύποδες, ινομυώματα της μήτρας και συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας. Με την υστεροσκόπηση δεν περιοριζόμαστε μόνο στη διάγνωση αυτών των καταστάσεων, αλλά μπορούμε να προχωρήσουμε και στην αντιμετώπισή τους άμεσα και παρακολουθώντας την όλη διαδικασία με τα μάτια μας. Από την άποψη αυτή, η υστεροσκόπηση πλεονεκτεί σημαντικά σε σχέση με ‘τυφλές’ μεθόδους, όπως η κλασική απόξεση της ενδομήτριας κοιλοτητας.

Λαπαροσκόπηση
Η λαπαροσκόπηση είναι μία σύγχρονη μέθοδος χειρουργικής διάγνωσης και θεραπείας που εκτελείται με την βοήθεια λαπαροσκοπικών εργαλείων, αποφεύγοντας την μεγάλη τομή στην κοιλιά. Η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει ένδειξη σε όλο το φάσμα των παθολογικών καταστάσεων της ενδοκοιλιακής χώρας, εκτός λίγων εξαιρέσεων. Στη γυναικολογία σαν διαγνωστικό μέσον χρησιμοποιείται σε πολλές καταστάσεις, όπως:
 Έλεγχος της βατότητας των σαλπίγγων
 Ενδομητρίωση
 Χρόνιο πυελικό άλγος
 Οξύ κοιλιακό άλγος
 Εξωμήτρια εγκυμοσύνη

Επίσης η χρήση της για θεραπευτικούς σκοπούς έχει θέση στις παρακάτω καταστάσεις:
 Αφαίρεση κύστεων ωοθήκης
 Αφαίρεση σάλπιγγας
 Θεραπεία εξωμήτριας εγκυμοσύνης
 Θεραπεία ενδομητρίωσης
 Λύση συμφύσεων
 Λύση της συστροφής εξαρτήματος
 Αφαίρεση ινομυωμάτων
 Υστερεκτομή

Στη λαπαροσκόπηση, όλη η επέμβαση πραγματοποιείται διά μέσου μικρών τομών (5-10 χιλιοστών), εφόσον η κοιλιακή χώρα έχει διογκωθεί πρώτα με αέριο CO2, για τη διευκόλυνση των χειρουργικών χειρισμών. Η αυτοφωτιζόμενη τηλεσκοπική κάμερα με τα ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία περνούν μέσα στην κοιλιακή χώρα από τις μικρές τομές και αποτελούν ουσιαστικά προέκταση των χεριών του γιατρού, επιτρέποντάς του να πραγματοποιεί χειρουργικές επεμβάσεις στο εσωτερικό της κοιλιακής χώρας. Η όλη επέμβαση προβάλλεται σε οθόνες τηλεόρασης. 

Η λαπαροσκοπική χειρουργική πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και για τις περισσότερες επεμβάσεις, χρειάζεται νοσηλεία 24 ωρών. Οι μετεγχειρητικοί πόνοι είναι σαφώς λιγότεροι αυτών της κλασικής χειρουργικής. Επίσης το αισθητικό αποτέλεσμα των λαπαροσκοπικών ουλών μερικών χιλιοστών, είναι καλύτερο από αυτό των κλασικών χειρουργικών ουλών αρκετών εκατοστών. Κάθε γυναίκα που πρόκειται να υποβληθεί σε λαπαροσκόπηση, θα πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει πιθανότητα να μετατραπεί το λαπαροσκοπικό χειρουργείο σε λαπαροτομία, δηλαδή να χρειαστεί να γίνει κανονική κλασική εγχείρηση.

Λαπαροσκόπηση στη Γυναικολογία
Λίγα λόγια για τις επιμέρους λαπαροσκοπικές γυναικολογικές επεμβάσεις:

Λαπαροσκόπηση για διερεύνηση υπογονιμότητας
Σε περιπτώσεις που υποπτευόμαστε κάποιο μηχανικό πρόβλημα στο αναπαραγωγικό σύστημα (υδροσάλπιγγα, συμφύσεις, συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας) η λαπαροσκόπηση μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση και στη θεραπεία. Με τη μέθοδο αυτή ελέγχουμε απευθείας την βατότητα των σαλπίγγων. Επιπλέον, μπορούμε να εξετάσουμε προσεκτικά το εσωτερικό της πυέλου για τυχόν ύπαρξη εστιών ενδομητρίωσης που μπορεί να σχετίζονται με υπογονιμότητα.

Λαπαροσκόπηση για πυελικό άλγος (οξύ ή χρόνιο)
Σε περιπτώσεις οξέος ή χρόνιου πυελικού άλγους, με τη λαπαροσκόπηση μπορούμε να θέσουμε τη διάγνωση ύπαρξης συμφύσεων, συστροφής εξαρτήματος ή αιμορραγικής κύστης της ωοθήκης και αμέσως να προχωρήσουμε στη θεραπεία.

Λαπαροσκόπηση για εξωμήτρια εγκυμοσύνη
Στις περιπτώσεις που υποπτευόμαστε εξωμήτρια εγκυμοσύνη, η επείγουσα λαπαροσκόπηση θέτει την ακριβή διάγνωση και παράλληλα αντιμετωπίζει αυτήν την δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση.

Λαπαροσκόπηση για κύστεις ωοθήκης
Οι κύστεις ωοθήκης είναι καλοήθη –κατά κανόνα- μορφώματα μέσα στην ωοθηκικό ιστό. Το μέγεθος και η ιστολογική τους ταυτότητα ποικίλλει. Οι λειτουργικές κύστεις (που είναι από τη φύση τους προσωρινές) δεν χρήζουν χειρουργικής επέμβασης, αλλά κάποιες από τις οργανικές (‘μόνιμες’) κύστεις καλό είναι να αφαιρούνται χειρουργικά. Οι πιο συνήθεις τύποι οργανικών κύστεων είναι:
· κυσταδένωμα
· κύστη ενδομητρίωσης (σοκολατοειδής κύστη)
· δερμοειδής κύστη

Αξίζει να τονιστεί ότι πριν από οποιαδήποτε σκέψη για χειρουργική αντιμετώπιση, είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί ο τύπος της κύστης και να αποκλειστεί ο κίνδυνος για κακοήθεια. Για το λόγο αυτό εκτελείται ένα εξειδικευμένο γυναικολογικό υπερηχογράφημα από το οποίο παίρνουμε πληροφορίες για το μέγεθος, το περιεχόμενο (υγρό, συμπαγές), το πάχος του τοιχώματος καθώς και την αιμάτωση της κύστης. Συμπληρωματικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν ειδικό αιματολογικό δείκτη που μας βοηθάει στη διάγνωση. Σε κάποιες περιπτώσεις, χρειάζεται να καταφύγουμε και στη μαγνητική τομογραφία, ώστε να προσδιοριστεί καλύτερα η φύση της κύστης.

Οι λόγοι για τους οποίους προχωρούμε σε χειρουργική αφαίρεση των οργανικών κύστεων είναι κυρίως οι εξής:
 Το μέγεθος της κύστης μπορεί να μεγαλώσει με το χρόνο, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη τη χειρουργική αφαίρεσή της και τη διατήρηση όσο περισσότερου υγιούς ωοθηκικού ιστού.
 Υπάρχει κίνδυνος συστροφής της ωοθήκης και του εξαρτήματος, λόγω της αύξησης του βάρους της ωοθήκης από την παρουσία της κύστης.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική αφαίρεση όλης της κύστης με την κάψα της, μειώνει την πιθανότητα υποτροπής, διατηρώντας την αναπαραγωγική λειτουργία της υπόλοιπης ωοθήκης. Η νοσηλεία μετά τη λαπαροσκοπική αφαίρεση κύστης ωοθήκης είναι περίπου 24 ώρες. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Η ανάρρωση διαρκεί συνήθως λιγότερο από μία εβδομάδα.

Λαπαροσκόπηση για ενδομητρίωση
Κατά τη διάρκεια της λαπαροσκόπησης, οι εστίες ενδομητρίωσης καυτηριάζονται και οι κύστεις ενδομητρίωσης της ωοθήκης αφαιρούνται. Συνήθως ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή για 3-6 μήνες μετά τη λαπαροσκόπηση, ώστε να εξασφαλιστεί η μη επανεμφάνιση της πάθησης. 

Λαπαροσκοπική υστερεκτομή
Η υστερεκτομή είναι η αφαίρεση της μήτρας με ή χωρίς τις ωοθήκες και μπορεί να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά. Η νοσηλεία, τις περισσότερες φορές, δεν ξεπερνά τις 48 ώρες και η ανάρρωση είναι πολύ πιο γρήγορη συγκριτικά με την κλασική κοιλιακή υστερεκτομή.