Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολύδυμων κυήσεων αφορά τις δίδυμες κυήσεις. Το ποσοστό των διδύμων κυήσεων είναι περίπου 2% μετά από φυσιολογική σύλληψη και 15% μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση. Υπάρχουν 2 κατηγορίες δίδυμων κυήσεων: οι μονοζυγωτικές κυήσεις και οι διζυγωτικές κυήσεις.
Τα μονοζυγωτικά δίδυμα (που προκύπτουν από την διχοτόμηση ενός μόνο γονιμοποιημένου εμβρύου) έχουν πάντα το ίδιο φύλο και μοιάζουν σαν ‘δυο σταγόνες νερό’, καθώς μοιράζονται το ίδιο γενετικό υλικό.
Τα διζυγωτικά δίδυμα (που προκύπτουν από γονιμοποίηση δύο διαφορετικών ωαρίων από δύο διαφορετικά σπερματοζωάρια) μπορεί να διαφέρουν ως προς το φύλο και την εμφάνισή τους, καθώς έχουν διαφορετικό γενετικό υλικό.
Η συχνότητα εμφάνισης μονοζυγωτικών διδύμων είναι σταθερή (περίπου 1 στις 250 κυήσεις) και μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε μητέρα ανεξάρτητα από την ηλικία της ή το ιστορικό γέννησης διδύμων στο οικογενειακό της περιβάλλον. Αντίθετα, οι πιθανότητες μιας γυναίκας να κυοφορήσει διζυγωτικά έμβρυα είναι περισσότερες όταν βρίσκεται σε μεγαλύτερη σχετικά ηλικία και αν προέρχεται από οικογένεια όπου παρουσιάζονται περιπτώσεις πολύδυμης κύησης. Επίσης, ορισμένες μέθοδοι και φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας μπορεί να προκαλέσουν δίδυμη ή πολύδυμη κύηση.
Οι πολύδυμες κυήσεις σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο σχεδόν όλων των γνωστών μαιευτικών επιπλοκών που επηρεάζουν τα έμβρυα (όπως αυτόματη αποβολή, συγγενείς ανωμαλίες, υπολειπόμενη ανάπτυξη, πρόωρος τοκετός, αύξηση της περιγεννητικής θνησιμότητας), αλλά και τη μητέρα (όπως αναιμία, πολυάμνιο, υπέρταση της κύησης, προεκλαμψία, σακχαρώδης διαβήτης της κύησης). Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι επειδή μια γυναίκα κυοφορεί παραπάνω από ένα έμβρυο, θα έχει αυτόματα και προβλήματα στην εγκυμοσύνη της. Απλά, σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται στενότερη παρακολούθηση της εγκυμοσύνης για την όσο το δυνατόν καλύτερη πρόληψη και αντιμετώπιση των πιθανών επιπλοκών.
Λόγω των παραπάνω, υπάρχει τα τελευταία χρόνια μια τάση προσεκτικότερης διαχείρισης των γυναικών που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Υπάρχουν ιατρικές οδηγίες από πολλούς διεθνείς ιατρικούς οργανισμούς που απαγορεύουν τη μεταφορά πάνω από 2 εμβρύων στην υποψήφια μητέρα, ενώ πολλές φορές ενθαρρύνεται η μεταφορά ακόμα και ενός μόνο εμβρύου (εφόσον θεωρείται ότι έχει καλές πιθανότητες εμφύτευσης).